Agua que no has de beber... y pagarás


Barcelona, esa bonita ciudad en la que la gente ata los perros con longanizas (y así están las calles, llenas de caca de los susodichos, pero esa es otra historia). Una de las ciudades donde más cara se paga el agua.

Hay que ser ecológico. ¡Sí! Hay que comportarse sosteniblemente. ¡Por supuesto! Debemos ahorrar agua. ¡Faltaría más! Hay que ser un primo. No, pero lo somos. Se nos señala con índice acusador: se acercan restricciones de agua, hay que consumir menos y apretarse el cinturón. Como ciudadano y persona concienciada, estoy dispuesto a ello. Sin embargo, sigo sin entender porqué debemos sacrificarnos solo la gente de a pie. Prácticamente, el 80% del consumo de agua es de uso agrícola. El resto, se reparte entre uso privado e industrial.

¿Por qué los malos de la película siempre somos los mismos tontos? ¿Por qué no se exige también responsabilidad y moderación a la agricultura y la industria? Y no se arregla subiendo el precio (creo recordar que la agricultura, además, lo tiene subvencionado). Porque entre el uso privado podemos encontrar las piscinas privadas, el jardín del chalé, los campos de golf, etc. Evidentemente, esa gente no tiene problemas por pagar algo más, incluso mucho más. Añadamos que el precio del agua, en sí, es el chocolate del loro: la gran parte del importe del recibo lo forman impuestos, cánones y regalías varias.

Las administraciones no ayudan mucho. El ayuntamiento de Barcelona utiliza agua potable para regar jardines, cortesía de la presuntamente ecosocialista Mayol. El ayuntamiento de Cubelles te carga por 40 m3, tanto si los consumes como si no, un gran estímulo para ahorrar agua, ciertamente. El ayuntamiento de Miami Playa ¡no cobra recibo del agua!; por eso deben proliferar tanto las urbanizaciones alrededor de campos de golf.

Como en las películas, cuando no se quiere molestar a los culpables de arriba, se acaba castigando a los cabezas de turco de abajo, nosotros.

(Banda sonora: The river - Good Charlotte)

10 opinantes:

Marta dijo...

El preu de l'aigua... ja deia que a blanes, per obra i gracia d'una dessaladora a la desembocadura de la tordera, l'aigua es paga a preu de vi... del bo!

Doncs la dessaladora en questio, resulta que ha estat mes temps espatllada que funcionant (tot i que l'aigua s'ha pagat com si anes sempre...) tot perque van fer els tubs i una caseta on hi ha no-se-quines maquines massa a prop de mar, a la platja... i cada dos per tres el mar trenca els tubs, descalça la caseta, etc etc etc

Jobove - Reus dijo...

acostumeu-se a dutxar-se amb sifón, un sifón per dutxa i llestos

salutacions

Anónimo dijo...

Primos, és que ens tracten de primos. Sempre pagant per serveis que moltes vegades no rebem.

La mare que els...

Anónimo dijo...

Sifón, hum, doncs que no només sigui d'aigua ;-)

Anónimo dijo...

Només un comentari, manu: em sembla que ja fa bastants anys que els jardins de Barcelona es reguen amb aigua del subsòl i de dipòsits de recollida d'aigua de pluja, no amb l'aigua d'ús habitual als domicilis.

Per la resta, força d'acord amb la teva entrada. Barcelona va començar a encarir-se ja fa temps i encara no ha parat; el problema és, entre d'altres, que això no es nota pel que fa a infraestructures.

Anónimo dijo...

Bé, jo he llegit no fa gaire que un percentatge, 25-30%, del aigua per regar a BCN era potable. Però si no és cert, em desdic tranquilament.

Clar, si la justificació per l'encariment de serveis bàsics és la seva actualització o millor, d'acord (quin remei), però com a mínim que es notin els resultats.

Anna dijo...

"Be water my friend..."

El meu cunyat diu que l’aigua encara és massa barata... que hauria de valdre molt més i així tots vigilaríem a l'hora d'engegar l'aixeta... S’ha de reconèixer que té una part de raó. L’aigua és un be car i cada cop més escàs. Però tb estaria bé que s’arreglessin totes les fuites que hi ha a les canonades ... Si no, de que serveix que cadascú estalviï un litre d’aigua si sen perden deu per les clavegueres....

Anónimo dijo...

Be water my friend..."
Sometimes (estic escoltant ara a Erasure).

El preu no tinc gaire clar que sigui la solució. La gent de pasta se la suarà i gastarà com sempre, i la resta a pringar. El problema de las fuitas d'aigua és gravíssim, però no veig a cap administració perdent el cul per solucionar-ho. Segur que, simplement, reduint les perdues, no caldrien els talls d'aigua als ciutadans.

Anónimo dijo...

Bé, jo he llegit no fa gaire que un percentatge, 25-30%, del aigua per regar a BCN era potable. Però si no és cert, em desdic tranquilament.

Home, no cal que et desdiguis de res! Jo només apuntava un petit matís. I en certa manera, podria ser no: o l'aigua del subsòl pot no ser potable? Aquí no hi entro perquè no hi entenc. En tot cas, sí que seria greu que aquesta potable vingués de la xarxa...

Anónimo dijo...

Doncs no sé dir-te si l'aigua del subòl por ser o no potable. Tan debò no ho sigui.